Смята се, че папратът е едно от най-старите растения на Земята. Днес

...
Смята се, че папратът е едно от най-старите растения на Земята. Днес
Коментари Харесай

Много хора го отлеждат в жилището си, но дали това е добре?

Смята се, че папратът е едно от най-старите растения на Земята. Днес доста хора отглеждат папрат в жилището си или в своята градина и надали някой се замисля дали той е потребен и по какъв начин въздейства на хората и дома. Трябва ли да го запазим у дома или дали би трябвало да бъде изместен в градината или коридора, или пък офиса и какви знаци и суеверия са свързани с него?

Сред разнообразието от стайни и градински растения, феновете на цветя постоянно избират папратите. Те са красиви, имат буйни листа със апетитен зелен цвят и се усещат отлично в затворени пространства. Благодарение на красивите си листа и непретенциозността към изискванията на развъждане, папратът се е трансформирал в обичан измежду домашните растения. А има и повече от 10 хиляди от неговите разновидности.

В допълнение към естетическия си тип, растението пречиства въздуха. Затова може да се види освен в жилищни здания и жилища, само че и в публични пространства - детски градини, лечебни заведения и учебни заведения. А някои типове папрат се употребяват в кулинарията.

По генезис е горско растение, по тази причина обича сянка и топъл, мокър въздух. Трябва да се полива два пъти седмично с топла вода, с цел да поддържа почвата влажна. Ако въздухът в стаята е изсъхнал, би трябвало да се пръскат листата му. Когато поставяте цветето на перваза на прозореца, върху него може да падне директна слънчева светлина. От това листата му избледняват. Добре е да го пресадите в по-голяма саксия напролет, тъй като пораства бързо и корените му запълват бързо остарялата.

Стайните типове всмукват електромагнитното лъчение и прахуляк и пречистват въздуха. Растението има доста лечебни свойства заради богатия си състав. Съдържа танини, нишесте, етерични масла, флавоноиди и алкалоиди. Издънките на папрата съдържат витамини, каротин, токоферол, микроелементи и рибофлавин. Те също са богати на протеини и се усвояват добре от организма.

Ползите от папрата за здравето след приложимост на артикули, основани на негов дестилат, се показват в подсилване на организма, възстановяване на действието на нервната и храносмилателната системи. Растението възстановява работата на далака, задейства метаболитните процеси и отстрани главоболието, оказва помощ за събаряне на тежестта. Някои изследвания са потвърдили, че домашния папрат отстранява радионуклидите от тялото. В Китай се употребява при лекуването на заразен хепатит.

За лечебни цели най-често се употребяват корените на растението. Често тинктурите и отварите се употребяват външно за екзема, язви, скрофули, ингвинална херния, ставни болести, разширени вени и тромбофлебит. Средства, съдържащи коренища от папрат, имат мощен противопаразитен резултат. Те са ефикасни при хименолепидоза, дифилоботриаза, свински и говежди тения.

За мъжете и жените папратът е полезен с това, че бързо отстрани възпалителните процеси в пикочно-половата система, което се удостоверява от отзивите на доста хора, излекувани от простатит и аднексит. При постоянната приложимост на пресни листа от това растение може да се предотврати развиването на радиационна болест и левкемия. Въпреки множеството потребни свойства и противопоказания, медикаменти, съдържащи корени на папрат, се употребяват при холецистит, инфектиране на седалищния нерв, плеврит, енуреза, гърчове и епилепсия.

Някои хора са алергични към спорите от листата на папрата, което по никакъв метод не е обвързвано със суеверия, само че се изяснява от позиция на медицината с нормалната характерна реакция на организма. И в случай че у дома имате човек, податлив към алергии, най-добре е въобще да не отглеждате папрат.

Вътрешният банкет медикаменти въз основата на папрат е противопоказен без предварителна здравна помощ. При нетърпимост или корист със средствата може да се развие остра интоксикация. Проявява се с спазми, сърцетуптене, повръщане, пристъп, нервни разстройства, нарушена функционалност на бъбреците и черния дроб.

Между другото, замисляли ли сте се за какво животните по принцип не ядат папрати? Това е отровно за животни растение. Изключение вършат само прасетата, които на драго сърце хапват коренищата, съдържащи нишесте.

Между езотерика и действителността

По мнение на езотериците, от енергийна позиция, папратите са доста особени и противоречиви растения.

Според известните суеверия, папратът носи негативна сила в дома и се смята за енергиен върколак, който може да вземе сили от семейството и да докара до заболявания, кавги и неуспехи. Подобно поверие се е развило заради обстоятелството, че някои хора, когато са на покрай това цвете, стартират да изпитват главоболие.

Учените обаче са намерили пояснение за това известно поверие. Листата му в действителност са способни да поемат огромно количество О2 през нощта, по тази причина, в случай че не сте подготвени да се събуждате с главоболие и без сили всяка заран, не би трябвало да поставяте цветето в спалнята.

Според народните вярвания, мястото на папрата е в гората и той не би трябвало да се отглежда у дома. А езотериците поучават да не се поставят саксии с папрат до заболели хора, деца и бременни дами, тъй като ще им вземат от силите. Това може да се изясни научно с огромната абсорбация на О2 от папратите и надлежно, пониженото му количество в затворено помещение.

Според други обаче, в случай че в дома ви постоянно има разногласия и кавги, папратът може да всмуква отрцателната ви енерия и по този начин в фамилията още веднъж да настъпи естетика и успокоение. В допълнение, това растение може да стане асистент на предприемачите, чийто бизнес е претърпял неуспехи.

Такива предприемачи, засадили папрат в саксия, се е случвало внезапно да завоюват доста пари. И всичко с помощта на приключенската искра, която това растение поражда в душата на бизнес индивида. Смята се също, че папратът е цветето на хората с парещ характер и на хазартните персони – обирайки непотребната им сила, то ги уравновесява.

Друг съвет на езотериците е да не се сменя позицията на саксията с папрата, а да се остави там, където е израснал. В противоположен случай къщата (дворът) може да бъде запълнена с непрекъснати неуспехи. Казват, че в случай че дълги години отглеждате папрат в градината в непосредственост до къщата и той се трансформирал в същински колос, тогава не трябва да се оттървате от него. Той евентуално пази вас и вашето домакинство от всичко неприятно, като поема негативната сила към вас.

Съвременните магьосници казват: в градината, покрай къщата, този непретенциозен шубрак е жив амулет. Той пази двора и къщата от зли духове, трикове на зли вещици. Ако пораства покрай дома ви, злоумишлен човек няма да може да хвърля черни вълшебства върху върху вас. И в случай че някой ви изпрати магия, папратът я поема и ще стартира да съхне. Така че, най-добре е да отглеждате това растение към къщата си.

Сред последователите на разнообразни суеверия по отношение на папратите, мнозина избират да държат това цвете не в дома, а в офиса и употребяват способността му да всмуква сила за положително (според суеверията). Затова офис служащите слагат саксии с декоративното растение наоколо до електронните устройства, с цел да може цветето да работи като пречиствател на въздуха и да всмуква цялата радиация от компютърната техника.

Но в случай че въпреки всичко желаете да отглеждате папрат вкъщи, би трябвало го поставите в стая, в която не се спи и се проветрява постоянно, до входната врата или на балкона. Но, може би, най-хубавото му място е покрай тв приемника или компютъра. Така той ще се храни с тяхната сила и няма да взема от вашата и тази на вашите близки.

Ако папратът в дома ви има разцъфтял и здрав тип и в фамилията ви всичко е наред, това значи, че той енергийно подхожда на вас и на обичаните хора. Тогава няма потребност да се страхувате от него, предава advice.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР